Tymianek właściwy (macierzanka tymianek) jest drobną niepozorną rośliną, która najchętniej rośnie w słońcu. Doskonale radzi sobie zarówno z dłuższym brakiem wody, jak i mrozem. Tę odporność możesz teraz wykorzystać dla swojego zdrowia.
Na pewno w swojej kuchni masz puszkę tymianku. Nie może go brakować w daniach śródziemnomorskich oraz do przyprawiania mięsa i ryb. Ale zwłaszcza teraz, w listopadzie, możesz zdecydowanie skorzystać z jego niezwykłej siły uzdrawiania. Poznaj świeży tymianek i naucz się go cenić, ponieważ działa on przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, pomaga odkasływać wydzielinę w przebiegu zapalenia oskrzeli i wzmacnia układ odpornościowy.
Jego lecznicze działanie jest możliwe dzięki zawartości różnych olejków eterycznych – przede wszystkim tymolu. Działanie to jest znane od średniowiecza. Święta Hildegarda z Bingen zalecała tymianek podobnie jak dzisiaj przy kaszlu spowodowanym przez zapalenie oskrzeli.
Podczas przeziębienia możesz stosować tymianek jako inhalacje, płukankę gardła, syrop czy herbatkę.
Tymianek działa ponadto jako maść lecznicza czy tonik przy trądziku, a wewnętrznie stosuje się go przy grzybicy jelit i dolegliwościach żołądkowych.
Moja porada: Chorowanie jest po prostu uciążliwe. Dlatego w szare zimowe i jesienne dni pij codziennie od 1 do 3 filiżanek świeżej herbatki tymiankowej. Dla mnie jest to najlepsza profilaktyka przed przeziębieniami.
Herbatka ta jest nie tylko smaczna, ale również pomaga przy przeziębieniu i powoduje ciepłe przyjemne uczucie w brzuchu.
Weź pęczek świeżego tymianku i dokładnie zwiąż. Zawieś na dużym kubku i zalej wrzątkiem. Zostaw do naciągnięcia na 10 minut. Następnie wyciągnij pęczek i w razie konieczności przecedź przez gęste sito.
Wariant: Jeśli lubisz, do herbatki takiej możesz dodać kilka cienkich plasterków świeżego imbiru lub kilka świeżych liści między pieprzowej. Zwłaszcza imbir jest dobrym uzupełnieniem tymianku przy rozpoczynającym się przeziębieniu.
Jego cechą charakterystyczną jest specyficzny zapach, gdyż wizualnie różni się niewiele od zwykłego tymianku ogrodowego. Jest to pyszne zioło, który można dodać do sałatki ziemniaczanej, ryby lub sosu miętowego do pieczeni jagnięcej.
Rośnie przede wszystkim w ciepłych krajach, ale można go kupić również w naszych sklepach ogrodniczych czy dobrze zaopatrzonych supermarketach. Zawartość eterycznego tymolu jest w niej tylko o 0,5% mniejsza niż w tymianku ogrodowym. Dlatego też można go wykorzystywać zarówno kulinarnie, jak i jako herbatkę leczniczą o cytrynowym posmaku. Olejki cytrynowe uspokajają zresztą delikatnie układ nerwowy. Wspaniały efekt dodatkowy!