O tym, że warto jeść warzywa, wie chyba każdy, nawet dziecko. Przede wszystkim to sposób do utrzymania zdrowia i zatrzymania różnych chorób. Warzywa przeciwdziałają nowotworom, chorobom układu pokarmowego czy nawet układu krążenia. Oprócz tego wspomagają leczenie i wspierają pracę układu odpornościowego. Zamiast więc leczyć przeziębienie, lepiej stosować profilaktykę i zdrowo odżywiać się na co dzień. Warzywa to bogate źródło witamin.
Co więcej, jedzenie warzyw spowalnia procesy starzenia organizmu i korzystnie wpływa na kondycję włosów, paznokci, cery czy na sylwetkę. Polecane są wszystkim, którzy są na diecie lub po prostu dbają o to, co jedzą. Zamiast opychać się chipsami, lepiej chrupać marchewkę czy seler naciowy. Warzywa to też mniej cukrów prostych niż w owocach, przez co można je jeść cały dzień, nawet przed snem, co nie jest wskazane w przypadku owoców.
Duże znaczenie warzywa mają nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale także psychicznego. Udowodniono naukowo, że jedzenie warzyw potrafi nawet poprawiać samopoczucie.
Podsumowując, jedzenie warzyw to cały zestaw zalet, do których należą:
Warto też podkreślić role świeżości i przetworzenia. Wiadomo, że im świeższe, tym lepsze, tym więcej wartości odżywczych oraz smaku. A co z kwestią przetworzenia? Tu sprawa jest dość podobna, czyli im mniej przetworzenia, tym lepiej! Nawet mycie warzyw uznawane jest za przetworzenie, dlatego lepiej wybierać te, które nie zostały przed procesem pakowania umyte. Warzywa niemyte posiadają swoistą warstwę ochronną przed zepsuciem, dlatego pozostają one dłużej świeże.
Aby warzywa miały dobry wpływ na nasze zdrowie, powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Nie zawsze jednak mamy dostęp do warzyw z lokalnych upraw. W takim przypadku nie powinniśmy rezygnować z warzyw, tylko sprawdzić opis opakowania, to, skąd pochodzi dane warzywo, kiedy zostało zapakowane i czy nie było myte.
Wśród warzyw zielonych znajduje się cały zestaw pełnych i wartościowych składników. Poniższa lista prezentuje kilka wybranych warzyw i ich właściwości odżywczych:
Warto zaznaczyć, że warzywa niemyte pozostają dłużej świeże i zachowują więcej wartości odżywczych. Aby przedłużyć ich trwałość, jakąkolwiek obróbkę należy wykonać przed ich spożyciem. Dotyczy to także mycia warzyw. W związku z tym polecamy przechowanie większości warzyw w lodowce bez konieczności wstępnego mycia. Dopiero przed samym przygotowaniem potrawy należy przełożyć warzywa do sitka i opłukać je pod bieżącą wodą.