Pyszny owocowy likier pomarańczowy możesz przyrządzić już na wiele tygodni przed samymi świętami. Im dłużej taki likier będzie naciągał, tym intensywniejszy będzie jego smak. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
- 2 pomarańcze bio,
- 200 ml wódki,
- 150 g cukru,
- 400 ml wody.
1. Pomarańcze oparzyć, wytrzeć do sucha i za pomocą skrobaka do skórek cienko odkroić ich skórki. Postaraj się, aby biała skórka w miarę możliwości pozostała na owocu, zawiera ona bowiem substancje goryczkowe.
2. Skórki włożyć do naczynia o objętości około 1 l i zalać je wódką. Butelkę dobrze zakręcić i przechowywać przez około tydzień w chłodnym i ciemnym miejscu.
3. Podgrzać 400 ml wody i rozpuścić w niej cukier, ciągle mieszając. Następnie roztwór schłodzić i dolać do wódki.
4. Likier przechowywać przez kolejny tydzień w ciemnym i chłodnym miejscu. Codziennie intensywnie wstrząsać.
5. Likier odcedzić, dobrze odciskając przy tym skórki pomarańczowe.
6. Likier przelać przez filtr do kawy. Ma to na celu usunięcie z niego najdrobniejszego osadu.
7. Likier przelać do 2 lub 3 butelek, każdą z nich szczelnie zakręcić.
Jeśli chcesz przyrządzić likier o nieco kwaśniejszym smaku, zamiast pomarańczy użyj cytryn bio.
Z takiego likieru można przyrządzić aperitif, mieszając go z winem musującym lub prosecco w proporcji 1 część likieru na 9 części innego alkoholu. Jako dekoracji możesz użyć kilku skórek pomarańczowych, które wystarczy wrzucić do butelki.