- około 500 gram kaszy z orkiszu
- pół kilograma szpinaku
- 1 mały czosnek
- 3 jaja
- 4 upieczone buraki
- masło klarowane
- 2-3 łyżki słonecznika
- sól kłodawska
- niepełna szklanka mleka roślinnego – smak wedle upodobania
- gałka muszkatołowa
- świeży tymianek
Nasz następny przepis dotyczy tarty z dodatkiem warzyw. Danie jest niezwykle pożywne, a przy tym lekkostrawne. Ponadto dostarcza nam mnóstwa witamin i innych ważnych składników odżywczych.
Szpinak myjemy. Następnie podsmażamy go na maśle. Musimy dodać wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy. Kiedy szpinak nabierze smaku, odstawiamy. Gotujemy kaszę orkiszową. Pamiętajmy o tym, aby nie była ona przegotowana. Należy ją lekko ostudzić. Wkładamy ją do miski. Dodajemy około 2-3 łyżek masła klarowanego, słonecznik, jajko, sól. Wszystko mieszamy mikserem. Tak przygotowaną masę układamy w naczyniu do pieczenia, które wcześniej nasmarowaliśmy masłem klarowanym bądź ewentualnie oliwą. Formujemy coś na kształt tarty. W środku układamy pokrojonego buraka i szpinak. Całość posypujemy świeżym tymiankiem. Do osobnego naczynia, wlewamy mleko, jajka, starty czosnek, przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wylewamy na tarte. Pieczemy przez około pół godziny. W temperaturze 160-180 stopni Celsjusza.