Czerwony burak to roślina znana już przed tysiącleciami ze względu na swoje lecznicze działanie. Dzisiaj jej zastosowanie ogranicza się jedynie do sałatek, zapomina się natomiast, z jak bardzo wartościowym warzywem mamy do czynienia.
Czerwona bulwa dostarcza bowiem bardzo duże ilości kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. To warzywo korzenne to również bardzo dobre źródło wtórnych substancji roślinnych, a także flawonoidów, saponin i kwasu fenolowego. Burak obniża ponadto poziom cholesterolu we krwi i może łagodzić stany zapalne, jak również proces powstawania choroby nowotworowej.
Burak to cały wachlarz pozytywnie działających na nasze zdrowie substancji, a także wiele różnych możliwości zastosowania. Można go dodać do dania jednogarnkowego czy zapiekanki, ugotować z niego zupę czy zastosować w sałatce. Jeśli lubisz nieco eksperymentować kulinarnie, możesz nawet kupiec z buraka kotleciki. Smacznego!