Nie masz zgagi, ale co chwilę czujesz, że odbija ci się kwasem? To zjawisko nie jest niczym niezwykłym i wynika głównie z naszych nowoczesnych nawyków żywieniowych.
Kiedy kwas żołądkowy wpływa z powrotem do przełyku, pojawia się typowe uczucie pieczenia za mostkiem, które nosi nazwę zgagi. Jeśli nie pali nas przełyk, a zamiast tego czujemy kwaśność w jamie ustnej i gardle, lekarze nazywają to refluksem krtaniowo-gardłowym, a potocznie mówi się na to cichy refluks.
Wielu pacjentów nawet nie sądzi, że ich dolegliwości mogą pochodzić z żołądka, a znalezienie prawidłowej przyczyny często zajmuje dużo czasu.
Cichy refluks jest spowodowany osłabieniem mięśnia zwieracza przy wejściu żołądka, który ma działać jako bariera pomiędzy żołądkiem a przełykiem. Jeśli żołądek jest przeciążony, np. przez tłuste pokarmy, duże spożycie alkoholu lub stres, to kwas żołądkowy, sole kwasów żółciowych i strawione składniki pokarmowe mogą powrócić do przełyku.
W przeciwieństwie do choroby refluksowej, zawartość żołądka podnosi się w górę w formie mieszaniny gazów i w ten sposób dociera do gardła. Ta mieszanina nie atakuje błony śluzowej przełyku, w związku z czym nie występuje zgaga. Zamiast tego pojawiają się objawy podobne do przeziębienia.
Jeśli stale cierpisz na cichy refluks, to lekarz prawdopodobnie przepisze inhibitor pompy protonowej (PPI), taki jak pantoprazol. Jednakże IPP wykazują wiele poważnych skutków ubocznych, a nawet podejrzewa się, że mogą powodować demencję. Najpierw spróbuj więc opanować dolegliwości za pomocą preparatów ziołowych. Szczególnie odpowiednie do tego celu są rośliny lecznicze, które działają łagodząco na błonę śluzową żołądka i mają właściwości przeciwzapalne, kwasotwórcze i śluzotwórcze.
Rośliny te można przyjmować w postaci gotowych preparatów (kropli i tabletek) lub w formie herbaty.
Bardzo prostym i skutecznym sposobem na złagodzenie objawów jest po prostu picie większej ilości płynów.
Płyn wypłukuje kwas żołądkowy z przełyku z powrotem do żołądka i jednocześnie lekko go rozcieńcza. Jednak ten pozytywny efekt można osiągnąć pijąc tylko odpowiednie napoje. Najlepsza będzie woda niegazowana lub niesłodzone herbaty ziołowe. W ramce powyżej znajdziesz listę ziół, które będą idealne.
Banany mogą jednocześnie wzmacniać i osłabiać działanie kwasu. Jeśli są jeszcze zielone i niedojrzałe, zawarty w nich potas wiąże się z azotanem. Azotan potasu ulega chemicznej modyfikacji w drodze przez usta i przełyk i przyciąga kwas żołądkowy.
W dojrzałych bananach potas się nie wiąże i dlatego ma silne działanie alkaliczne. Nie wahaj się więc kupować ciemno żółtych bananów z brązowymi kropkami – to one przeciwdziałają nadmiarowi kwasu w żołądku.
Do rozcieńczania kwasu nie nadaje się kawa i czarna herbata, jak również wszystkie napoje gazowane. Mleko, które często zalecano w przeszłości, również przynosi efekt przeciwny do zamierzonego, ponieważ pobudza żołądek do wytwarzania większej ilości kwasu.
Jak powiedziałam na początku, złe nawyki żywieniowe i stresujący, nieregularny styl życia są przyczyną dolegliwości. Należy rozwiązać ten problem u korzeni. Zasadniczo można jeść tłuste i pikantne potrawy w bardzo ograniczonym zakresie. Ziemniaki, jednak, szczególnie w postaci purée, są zalecane. Zawarta w nich skrobia wiąże nadmiar kwasu i w ten sposób łagodzi dyskomfort. Ogólnie rzecz biorąc, 80% diety powinno składać się z żywności zasadowej, a tylko 20% żywności kwasowej.
Owoce są zwykle lekkostrawne tylko w dojrzałej postaci. W ramce powyżej można przeczytać, jakich innych zasad warto przestrzegać, by powstrzymać cichy refluks.
Naturalna rada
Nie pij herbaty miętowej! Nawet jeśli mięta pieprzowa jest dobrym lekarstwem na nudności i zaburzenia żołądka, bardziej prawdopodobne jest nasilenie objawów refluksu. Mięta pogarsza objawy, ponieważ rozluźnia mięsień zwieracza żołądka.