Jedz czarne porzeczki i zapobiegaj chorobom

Jedz czarne porzeczki i zapobiegaj chorobom

Jens Kochenmaister

9 sierpnia 2022

Miażdżyca tętnic, podwyższone ryzyko zawału serca, astma oskrzelowa czy jaskra: w walce z licznymi chorobami pomagają zdrowe substancje zawarte w czarnych porzeczkach. Podpowiemy, jak możesz skorzystać na spożyciu naszego lokalnego superfood – czarnych porzeczek.

Jedz czarne porzeczki i zapobiegaj chorobom

Znowu nadszedł sierpień, a wraz z nim urodzaj na czarne porzeczki. Rosną one w wielu ogrodach, są również chętnie sprzedawane w supermarketach i na bazarach. Te drobne owoce można wykorzystywać na różne sposoby: użyć do ciasta, zrobić z nich dżem czy ugotować kisiel. Można je również po prostu jeść na surowo. Mają tylko 39 kcal w 100 g, nie trzeba mieć więc z tego powodu wyrzutów sumienia. A co najważniejsze: czarne porzeczki mają bardzo wiele do zaoferowania twojemu zdrowiu.

Przy jakich dolegliwościach sprawdziły się czarne porzeczki

- choroby układu sercowo-naczyniowego (np. redukcja ryzyka udaru mózgu czy zawału serca),

- przewlekłe choroby na tle zapalnym (np. astma oskrzelowa),

- choroby nowotworowe (jako wsparcie profilaktyki i w czasie terapii),

- jaskra,

- osłabiony układ odpornościowy (np. przy częstych infekcjach),

- podwyższony poziom cholesterolu i we cukru we krwi,

- zaburzenia trawienne.

Z punktu widzenia zdrowia interesująca jest również wysoka zawartość antocyjanów: w 100 g miąższu tych owoców znajduje się ich 250 mg. Dla porównania: w czerwonych porzeczkach będzie to „tylko” 25 mg. Ciemne barwniki chronią nas jako przeciwutleniacze przed szkodliwymi dla komórek wolnymi rodnikami, dzięki czemu spożywanie porzeczek stanowi również element profilaktyki chorób nowotworowych.

Objadaj się czarnymi porzeczkami i zapobiegaj chorobom

Ze względu na działanie przeciwutleniające czarne porzeczki mogą działać również przeciwzapalnie. Ich efektywność w tym zakresie została potwierdzona w badaniu przeprowadzonym na uniwersytecie w Oslo. Wzięło w nim udział łącznie 120 osób w wieku pomiędzy 40 a 74 lata. Chętnych podzielono na 2 grupy: pierwsza grupa przez 3 tygodnie przyjmowała codziennie dawkę 300 mg antocyjanów pod postacią kapsułki. Druga grupa otrzymywała preparat placebo. Naukowcy stwierdzili: we krwi i osób należących do pierwszej grupy liczba substancji sprzyjających stanom zapalnym zmniejszyła się o 25%. Do substancji tych należą między innymi tak zwana chemokina IL-8 i IFN-alfa. Również inne substancje prozapalne, np. cytokiny IL-4 i IL-13 spadły w grupie przyjmującej antocyjany. Wniosek naukowców był następujący: antocyjany mogą stanowić istotne wsparcie w profilaktyce i leczeniu przewlekłych chorób na tle zapalnym. Jeśli więc przykładowo chorujesz na astmę oskrzelową, stwardnienie rozsiane czy przewlekłą chorobę jelit, wykorzystaj czarne porzeczki jaką terapię uzupełniającą. Sok z czarnej porzeczki dostarcza ponad 1000 mg antocyjanów w 100 ml. Sok taki kupisz w dobrze zaopatrzonych w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością i niektórych marketach drogeryjnych.

MOJA PORADA:

W sezonie na czarne porzeczki możesz taki sok wyprodukować również samodzielnie. Wystarczy umyć owoce, następnie je rozgnieść, przecisnąć sok przez sito i zostawić owoce do odciągnięcia. Do każdych 100 ml uzyskanego soku dodaj 25 ml wody. W razie potrzeby możesz go dosłodzić cukrem albo miodem.

Czarne porzeczki pomogą Ci przy jaskrze

Antocyjany wzmacniają ponadto również ściany naczyń krwionośnych i poprawiają ukrwienie. Ma to również pozytywny wpływ na stan twojego wzroku przy jaskrze. Dowiedli tego naukowcy z uniwersytetu w Sapporo w Japonii. Dawka 50 mg antocyjanów dziennie poprawiła ukrwienie siatkówki, a wraz z tym wzrok pacjentów chorujących na jaskrę. Jeśli więc ten problem dotyczy również ciebie, wypij codziennie szklankę soku z czarnej porzeczki.

Jak się chronić przed miażdżącą tętnic i jej skutkami z pomocą czarnych porzeczek

Zawarte w czarnych porzeczkach przeciwutleniacze pomagają również walczyć z miażdżycą tętnic, czyli ich zwapnieniem. Substancje te przechwytują szkodliwe wolne rodniki, które między innymi sprzyjają procesom starzenia i tworzeniu się złogów w ścianach naczyń krwionośnych. Działanie to zostało potwierdzone naukowo: w ramach badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Południowej Danii w Odense. 144 uczestników otrzymywało przez 18 dni codziennie 500 ml soku z czarnej porzeczki lub też preparat placebo. Wynik: we krwi osób pijących sok stężenie białka ostrej fazy, czyli CRP, spadło o 11%. Świadczy to o tym, że zmniejszyło się również ryzyko miażdżycy tętnic i jej możliwych chorób wtórnych, takich jak zawał serca czy udaru mózgu. Wykorzystuj więc sok z czarnych porzeczek również jako profilaktykę miażdżycy.

I jeszcze jedna zaleta czarnych porzeczek: mnóstwo błonnika i witaminy C

W 100 g czarnych pożyczek znajduje się również 7 g błonnika, co stanowi 1/4 dziennego zalecanego spożycia. Te nieulegające trawieniu włókna roślinne dbają o pojawienie się uczucia sytości i pomagają w ten sposób utrzymać odpowiednią masę ciała. Błonnik obniża również poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także korzystnie wpływa na procesy trawienne. 100 g czarnych porzeczek to również 175 mg witaminy C. To prawie 2 razy więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na nią. Witamina C wzmacnia odporność, a ponadto pomaga organizmowi lepiej przyswajać żelazo ze źródeł roślinnych.

MOJA PORADA:

Przy dolegliwościach ze strony dróg moczowych (np. zapaleniu pęcherza) lub mniejszych kamieniach nerkowych (piasek) polecamy sięgać po liście czarnej porzeczki. Zawarte w nich polifenole działają moczopędnie. Aby przygotować 1 filiżankę takiej herbatki, należy zalać około 2 g (1 łyżeczkę) suszonych i rozdrobnionych liści porzeczki 1 filiżanką wrzątku. Po 10 minutach odcedzić. Przy ostrych dolegliwościach należy wypić 4 takie herbatki dziennie pomiędzy posiłkami. Jeśli nie chcesz samodzielnie zbierać liści porzeczek, możesz je kupić w aptece lub w markecie drogeryjnym.

Więcej Artykułów