Odkrycie: przyczyną raka jelita grubego może być bakteria

Odkrycie: przyczyną raka jelita grubego może być bakteria

dr Ulrich Fricke

21 września 2018

Zdrowe odżywianie obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Dlaczego tak się dzieje? Rozwiązanie najprawdopodobniej znaleźli amerykańscy naukowcy z Instytutu Badania Raka Dana Faber w Bostonie.

Odkrycie: przyczyną raka jelita grubego może być bakteria

Według raportu z badań, opublikowanym w lutym 2017 r., w 1019 różnych próbkach tkanek pacjentów chorych na raka jelita grubego odkryli ślady bakterii Fusobacterium nucleatum. Patogeny mogły namnażać się w jamie ustnej lub jelicie. W takim wypadku ryzyko zachorowania na nowotwór jelita wzrasta, gdyż taka bakteria „odwraca uwagę” układu odpornościowego i nie pozwala na skuteczne zwalczanie komórek nowotworowych w jelicie.

Z innych badań wiadomo również, że niezdrowa dieta, bogata w duże ilości cukru i produktów z białej mąki sprzyja rozwojowi tego niebezpiecznego patogenu.

Co możesz zrobić? Prawidłowe nawyki żywieniowe utrudniają tej bakterii zasiedlanie przewodu pokarmowego. Z najnowszych badań wynika, że to bardzo ważny krok do obniżenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Jedz codziennie 5 porcji owoców i warzyw oraz 2-3 porcje produktów z pełnego ziarna (chleba, makaronu, ryżu, muesli, zapiekanek zbożowych).

Więcej Artykułów