Według danych Niemieckiego Towarzystwa Chorób Metabolicznych prawie co trzeci dorosły w Niemczech cierpi na stłuszczenie wątroby. Winne są tutaj nadwaga, brak ruchu oraz nadmierne spożycie cukru.
PORADA MIESIĄCA
W wyniku stłuszczenia nasz najważniejszy narząd procesów metabolicznych pracuje ociężale. Czujemy się więc zmęczeni, zdekoncentrowani i mamy dolegliwości trawienne. Z pomocą może przyjść naturalna przyprawa: kurkuma. Jej najważniejszy składnik to kurkumina. Naukowcy z uniwersytetu w Ahwazie w Iranie przeanalizowali dla magazynu „Phytotherapy Research” z marca 2019 łącznie 6 badań, w których leczono pacjentów ze stłuszczoną wątroba kurkuminą. W wyniku tego parametry enzymu wątrobowego ALT (alat) spadły przeciętnie o 7,3 U/l. Dla wyjaśnienia: enzym alat w normalnych warunkach występuje tylko w komórkach wątroby. Gdy jego podwyższony poziom można stwierdzić we krwi, świadczy to o uszkodzeniu komórek tego narządu.
Beate Rossbach radzi: Aby poprawić swoje parametry wątrobowe, przyjmuj codziennie około 500 mg kurkuminy. Zapytaj w aptece o te preparaty, które mają dobrą bioprzyswajalność.