Pacjenci z zespołem jelita drażliwego często cierpią na skurcze, wzdęcia, uczucie pełności i bóle brzucha. Często winne są trudności związane z trawieniem cukru lub nadczynność układu nerwowego w przewodzie pokarmowym.
Można złagodzić uciążliwy dyskomfort, stosując połączenie kminku i mięty pieprzowej. Ten fakt wykazało badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Queensland (Australia), które opublikowano w Ärztezeitung w październiku 2017 roku. 114 pacjentów z zespołem jelita drażliwego otrzymywało jedną kapsułkę dziennie, zawierającą odpowiednią mieszaninę (90 mg olejku miętowego i 50 mg olejku kminkowego). Grupa tej samej wielkości otrzymała kapsułki placebo. Po czterech tygodniach okazało się, że mieszanka ziołowa złagodziła ból o 9 z 30 punktów na skali bólu, przy czym w grupie placebo było to tylko 5 punktów. Ucisk i uczucie pełności zmniejszono o 4 punkty (1,3 punktu w grupie placebo).
Beate Rossbach radzi: Odpowiednie preparaty roślinne można dostać w aptekach bez recepty. Kapsułki należy brać na około 30 minut przed posiłkiem.