Uwielbiam kapustę włoską. Zawsze gotujemy z żoną duże ilości – wtedy kapusta włoska ląduje na stole przez kilka dni z rzędu. Kapusta włoska jest spokrewniona z kapustą białą i czerwoną. Ma jednak pofalowane liście. Dlatego jego głowa wygląda na lżejszą. Im więcej kapusty włoskiej będziesz jeść, tym będziesz zdrowszy. Przeczytaj, jaki pozytywny wpływ ma kapusta włoska na poziom cukru we krwi.
W kapuście włoskiej znajdują się glikozydy olejku gorczycznego...
- ... kiedy je żujesz, enzymy śliny przekształcają je w olejki groczyczne. Olejki te mają nieco ostry smak. To właśnie uwielbiam w kapuście włoskiej.
-... aromaty te zapobiegają infekcjom i rozwojowi nowotworów. Dotyczy to zwłaszcza raka wątroby, okrężnicy, gruczołu sutkowego i trzustki.
- ... właśnie dlatego naturopaci stosują kapustę włoską wraz z zielem nasturcji i korzeniem chrzanu w leczeniu infekcji dróg oddechowych i moczowych.
Chlorofil wspomaga procesy krwiotwórcze. Z tego powodu stosuje się ją również w leczeniu uszkodzeń popromiennych. Wynika to z jego struktury molekularnej, która jest podobna do naszego czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny).
Ponadto chlorofil jest substancją roślinną, która korzystnie wpływa na zdrowie:
- wspomaga gojenie się ran,
- aktywizuje trawienie,
- zapewnia przyjemny zapach ciała i
- pomaga w walce z cukrzycą typu 2.
Magnez zawarty w chlorofilu jest niezbędny dla zdrowia mózgu. Bez magnezu człowiek kompletnie nie może się skupić, bo wtedy układ nerwowy zaczyna wariować. I jeszcze jedna zaleta: już 100 g kapusty włoskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!
1. 100 g ugotowanej kapusty włoskiej dostarcza 25 mg witaminy C. Ta sama ilość surowej kapusty włoskiej to aż 50 mg.
2. Witamina E chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Witamina ta znajduje się również w kapuście włoskiej. 1/5 (2,5 mg) dziennego zapotrzebowania na witaminę E znajduje się w 100 g surowej kapusty włoskiej.
- Świeża kapusta włoska powinna zostać spożyta w ciągu 3 dni. Zimowa kapusta włoska wytrzyma w lodówce do tygodnia.
- Kupuj tylko kapustę włoską o chrupiących, świeżych liściach. Są one najlepszą oznaką świeżości.
- Moja mama zawsze usuwała przylistki. Uważam, że nie jest to konieczne w przypadku ekologicznej kapusty włoskiej.
- Koniecznie usuń głąb. Wytnij go stożkowo w dół. Umyj dokładnie liście kapusty w dużej ilości wody. Kapusta włoska nie jest odpowiednia dla niemowląt, ponieważ jest warzywem zasobnym w azotany.
Kapustę włoską można przygotować na wszystkie możliwe sposoby. Jest szczególnie delikatna wiosną. Można ją blanszować lub jeść na surowo. Krótko gotowana na parze jest doskonałym warzywem. Jej liście można też wykorzystać do przygotowania gołąbków.
Przyprawy, które doskonale komponują się z kapustą włoską: sól, kminek i ume su (japoński ocet) to zdrowe trio. Cebula, czosnek, pieprz, liść laurowy, curry, goździki, musztarda i boczek również będą się z nią bardzo dobrze komponowały.