Nie mierzymy w zbyt niskiej temperaturze otoczenia (poniżej 10 stopni).
Nie mierzymy w zbyt wysokiej temperaturze otoczenia (powyżej 30 stopni).
Nie mierzymy urządzeniem, które leżało przez dłuższy czas w bardzo wysokiej lub niskiej temperaturze. W zimie urządzenie wkładamy do wewnętrznej kieszeni kurtki, blisko ciała.
Nie mierzymy powyżej 1800 metrów wysokości n.p.m.
Urządzenie należy raz w roku skalibrować u diabetologa.
Zmieniamy co kilka lat urządzenie i stale używamy „nowych” baterii.
Przed ukłuciem myjemy ręce, przede wszystkim jeśli obieraliśmy owoce.
Jeśli nie można umyć rąk, pierwszą kroplę krwi ścieramy i wykorzystujemy następną.
Nie stosujemy środków dezynfekujących (np. antybakteryjnego żelu Sagrotan) czy chusteczek nasączonych alkoholem. Również krem do rąk zafałszowuje wartość pomiaru, dlatego najpierw mierzymy, potem kremujemy dłonie.
Jeśli pojawi się kropla krwi, wykonujemy jak najszybciej pomiar.
Pojemniczki z paskami do testów należy trzymać dobrze zamknięte.
Poważnie traktujemy ostrzeżenia urządzenia.
Nie przechowujemy urządzenia w łazience ani kuchni (para szkodzi czujnikowi).