W końcu mamy sierpień i początek sezonu na czarną porzeczkę. Już powoli pojawia się ona na targu oraz w sklepach. Czarne porzeczki mogą zaoferować twojemu zdrowiu bardzo wiele, a sposobów na ich zastosowanie jest mnóstwo. Możesz je wykorzystać w cieście, koktajlu czy dżemie. Co więcej, czarne porzeczki możesz również z powodzeniem wkomponować do letnich potraw sezonie grillowym, przygotowując z nich chutney. Poznaj nasz przepis na chutney z czarnymi porzeczkami.
- 250 g szalotek
- 3 zielone papryczki chili
- 1 czerwona papryka chili
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 125 ml soku z czarnej porzeczki
- 1 kg czarnych porzeczek
- 50 g cukru
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Szalotki obrać i pokroić na połówki. Zielone papryczki chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki, a następnie pokroić miąższ na cienkie paski. Pomarańcze i cytryny umyć, obrać ich ze skórki oraz owoce pokroić na cienkie paseczki. W garnku gotować przez 15 minut sok z czarnej porzeczki z cukrem, liśćmi laurowymi, solą, szalotkami oraz pokrojonymi papryczkami chili, oraz paseczkami pomarańczy i cytryny. Porzeczki umyć, usunąć ogonki, czerwoną papryczkę chili drobno posiekać razem z pestkami i razem z sokiem cytrynowym dodać do soku z porzeczki. Całość gotować przez 4 minuty, ciągle mieszając. Odstawić w chłodne miejsce i zostawić do naciągnięcia. Smacznego!