Fasola, groch i soczewica to rośliny strączkowe. Ludzkość wkomponowała je w swój jadłospis już ponad 10 000 lat temu. Rośliny te zawierają mnóstwo istotnych dla zdrowia substancji – witamin i błonnika. Obecność błonnika w pożywieniu powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Strączki zawierają również mnóstwo białka. Połączenie błonnika i białka maksymalnie hamuje skoki poziomu cukru. Rośliny strączkowe doskonale zaspokajają głód i na długo sycą. Od niedawna można kupić nawet makaron z tych roślin!
Makaron z roślin strączkowych jest godny polecenia. Sam jem go tak często, jak to tylko możliwe. Jego jedyną wadą jest cena – jest on znacznie droższy od taniego zwykłego makaronu, jaki można kupić w markecie.
Konwencjonalne produkty zawierają jednak znacznie więcej węglowodanów, i to takich o o wiele gorszym indeksie glikemicznym.
Gdy wstrzykujesz sobie insulinę, zazwyczaj potrzebujesz jej niższą dawkę, niż wynika to z wyliczeń na podstawie ilości węglowodanów zawartych w makaronie z roślin strączkowych. Może dojść do niedocukrzenia. Jeżeli zamierzasz przerzucić się na makaron strączkowy, przyjmuj na razie odrobinę niższą dawkę insuliny. Sprawdzaj z większą częstotliwością poziom cukru w Twojej krwi. Wtedy szybko zorientujesz się, jaka dawka będzie odpowiednia.
Do niedocukrzenia może dojść, gdy wstrzykniesz insulinę lub połkniesz tabletkę zawierającą pochodne sulfonylomocznika lub glinidy!
Wykorzystaj bogactwo roślin strączkowych w witaminy z grupy B. Wspomagają one funkcjonowanie układu nerwowego oraz metabolizm cukru w organizmie.
Oba te zadania są bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę. Rośliny strączkowe to również źródło znacznych ilości żelaza, potasu, magnezu, wapnia i cynku.
Możesz zaoszczędzić znaczą ilość pieniędzy, samodzielnie przygotowując makaron ze strączków. Taki makaron domowej roboty będzie tak samo smaczny, jak ten kupiony w sklepie ze zdrową żywnością.
Pod względem wizualnym może być jednak mniej udany. Ale ponieważ sporo zaoszczędzisz na każdej porcji takiego makaronu, może jego wygląd nie będzie Cię aż tak raził w oczy. Poszukaj przepisów specjalnych mąk i przepisów w internecie.
Przykładowe produkty gotowe
Producent |
Składnik |
Zawartość węglowodanów |
Wielkość opakowania |
Cena |
Goodell |
Czerwona soczewica |
44% |
250 g |
16 zł |
Makaron z grochu Fabijańscy muszelki |
Groch |
52% |
250 g |
8 zł |
cukrzyca, makaron, rośliny strączkowe