Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu (Szwecja) z powodzeniem przetestowali wyciąg z kiełków brokułów u chorych na cukrzycę.
PORADA MIESIĄCA
W badaniu dla czasopisma Science Translational Medicine 97 diabetyków przez 12 tygodni otrzymywało wyciąg z brokułów lub placebo bez substancji czynnej. Naukowcy wcześniej przetestowali w kulturach komórkowych i na zwierzętach sulforafan zawarty w brokułach w kontekście cukrzycy. Cukier na czczo zmniejszył się z 160 do 148 mg/dl dzięki stosowaniu wyciągu z brokułu. Wartość hemoglobiny glikowanej również znacząco się zmniejszyła.
Beate Rossbach radzi: Wyciąg z brokułów z sulforafanem jest dostępny w aptekach. W badaniu podawano codziennie około 30 mg sulforafanu. Alternatywnie możesz samemu wyhodować kiełki brokułu. Zawierają one 100 razy więcej sulforafanu niż samo warzywo.