Już od dawna wiadomo, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego o około 30% rzadziej chorują na cukrzycę niż mieszkańcy naszej szerokości geograficznej.
Za najważniejszy czynnik chroniący ich przed tą chorobą uważa się przede wszystkim ich sposób odżywiania się. Dieta śródziemnomorska zawiera mało mięsa, ale dużo ryb, warzyw, orzechów oraz oliwy z oliwek. Na łamach magazynu Journal of Biochemistry z września 2017 r. naukowcy z uniwersytetu Virginii w Blacksburg w Stanach Zjednoczonych wyjaśnili, w jaki sposób oliwa z oliwek obniża ryzyko cukrzycy. Odkryli, że zawarta w niej oleuropeina pobudza produkcję insuliny w trzustce. To obniża poziom cukru we krwi.
Beate Rossbach radzi:Najwyższym stężeniem tej ochronnej substancji charakteryzują się jeszcze niedojrzałe podczas zbiorów zielone oliwki. W procesie dojrzewania ilość tej gorzkiej substancji stopniowo się zmniejsza. Dlatego bez namysłu wybieraj nieco bardziej gorzkie odmiany oliwek. Możesz również przyrządzić sobie herbatkę z liści drzewa oliwnego. Ona również zawiera dużo oleuropeiny. Gorzki smak możesz zatuszować odrobiną miodu.