Z dala od domu na poziom twojego cukru we krwi może mieć wpływ stres związany z podróżą, zmiana czasu czy niecodzienne aktywności fizyczne oraz choroby. Dlatego na wyjeździe musisz częściej go kontrolować.
Porada miesiąca
- Włóż do glukometru nowe baterie.
- Zabierz odpowiednią liczbę pasków.
- Ostrożnie obchodź się z urządzeniem i wszelkimi przyborami. Nie mogą one ulec uszkodzeniu ani zabrudzeniu.
- Przed pomiarem umyj ręce.
- Nie dokonuj pomiaru glukometrem, który był narażony przez długi czas na działanie bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperatury.
- Zabierz ze sobą odpowiednią ilość chusteczek odświeżających – na wypadek, gdybyś znalazł się naprawdę daleko od cywilizacji.
- Takimi chusteczkami można usunąć również resztki soku owocowego, który często jest źródłem błędów pomiarowych po owocowej przekąsce.
- Nie mierz przy zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperaturze otoczenia (poniżej 5 i powyżej 27 stopni Celsjusza).
- Nie dokonuj pomiarów na dużych wysokościach (powyżej 1500 m n.p.m.). Dotyczy to osób wędrujących po górach – w samolotach istnieją kabiny ciśnieniowe.