Już chyba nawet dzieci w szkole uczą się, że kupny keczup zawiera dużo cukru. W produktach typu bio producenci dodają natomiast ogromne ilości miodu.
Porada miesiąca
Nie ma jednak znaczenia, czy keczup jest słodki dzięki cukrowi czy dzięki miodowi, zawsze podnosi poziom cukru we krwi. Duża butelka ketchupu (750 ml) może nawet zawierać w 65 kostek cukru. Chyba nadszedł więc najwyższy czas, aby przygotować keczup samodzielnie.
Jak to zrobić? Zagotuj na małym ogniu w 100 ml bulionu warzywnego (bez wzmacniaczy smaku), 100 g cebuli, 2 kg w świeżych obranych pomidorów i 200 g jabłek (bez skórki). Dodaj 50 gramów koncentratu pomidorowego, 50 ml octu jabłkowego i 80 ml miodu. Całości zmiksuj. Dodaj sól, pieprz, paprykę, kolendrę i curry. Przechowuj keczup przez tydzień w lodówce. Pamiętaj jednak, że w całej tej objętości wciąż znajduje się 80 g cukru. Istotna jest więc zawsze ilość, jaką spożywasz.
Moja porada: Zamiast keczupu używam tylko koncentratu pomidorowego. Oczywiście uprzednio go doprawiam. Smakuje wybornie. Ale większość ludzi nie chce od razu zrezygnować ze słodkości keczupu. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie początkowo ograniczenie jego zawartości.