Nowy podatek VAT od produktów spożywczych spowoduje, że Niemcy w najbliższym czasie stracą na wadze.
Aktualne niemieckie badanie ((Effertz et al.: Die Auswirkungen der Besteuerung von Lebensmitteln auf Ernährungsverhalten, Körpergewicht und Gesundheitskosten in Deutschland, Universität Hamburg, listopad 2017) każe zwrócić uwagę na pewien aspekt. Nowy podatek VAT od produktów spożywczych spowoduje, że Niemcy w najbliższym czasie stracą na wadze. Nadwaga to dziś najistotniejszy czynnik ryzyka cukrzycy. Mężczyźni stracą tymczasem 1,8–4 kg tłuszczu, kobiety zaś – 1–2,5 kg. Dzięki temu poziom cukru w ich krwi na pewno się poprawi. System opieki zdrowotnej zaoszczędzi dzięki temu do 7 miliardów euro. Naukowcy zalecają więc kolejne zmiany w podatkach VAT: 0% na owoce i warzywa, 7% na „normalne” produkty spożywcze, takie jak makaron, mięso czy mleko, 19% na cukier, sól i tłuszcz w daniach gotowych, chipsy i słodycze oraz 29% na kolorowe słodzone napoje i coca-colę.
Moja porada lekarska
Ale zanim te zmiany zostaną usankcjonowane, należy samodzielnie zwracać uwagę na to, co się je.