Jarmuż jest dostępny cały rok, więc możesz korzystać z jego zdrowotnych właściwości, kiedy tylko chcesz. To nie tylko wyjątkowo pyszne warzywo, ale również źródło wielu wspaniałych substancji.
AKTUALNOŚCI
Substancje te obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę lub – w przypadku osób chorych – zwalczają ją. Substancje te to flawonoidy (około 45 różnych) i glukozynolany (spokojnie, nie mają nic wspólnego z domowym cukrem). Jarmuż to również źródło wielu witamin i minerałów. Obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi stany zapalne, potrafi hamować powstawanie choroby nowotworowej. Wszystko to przemawia więc za tym, aby sięgać po to warzywo przez cały rok. Jarmuż również po zamrożeniu zachowuje prawie wszystkie swoje właściwości.
MOJA WSKAZÓWKA
Trzymaj się z daleka od jarmużu pod postacią gotowego dania z puszki – zawiera bowiem mnóstwo chemikaliów i nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.