Chorobą wtórną cukrzycy, której wszyscy się obawiają, jest udar mózgu. U diabetyków występuje od 2 do 4 razy częściej niż w pozostałej części populacji.
Można jednak obniżyć to ryzyko przy pomocy kwasu foliowego, czyli jednej z witamin z grupy B. Na uniwersytecie w Pekinie przebadano 20 327 pacjentów o podwyższonym poziomie cukru we krwi. Połowa z nich otrzymywała codziennie 800 µg kwasu foliowego, druga połowa natomiast preparat placebo. Po 4,5 roku 616 uczestników zapadło na udar mózgu. Jednak jego ryzyko u pacjentów przyjmujących kwas foliowy było o około 35% niższe niż w grupie placebo.
Co możesz zrobić: kwas foliowy kupisz za kilka złotych w aptece lub w drogerii. Jako diabetyk skorzystasz po wielokroć z jego przyjmowania. Kwas foliowy obniża bowiem nie tylko ryzyko udaru mózgu, ale również zawału serca.