Ziemniaki to nasze ulubione źródło węglowodanów. Smażone ziemniaki i frytki (z ziemniaków) znacznie podnoszą poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny (GI) tego produktu wynosi 95 ewentualnie 90 (czysta glukoza ma wartość 100). Im niższy indeks glikemiczny pokarmu, tym lepszy poziom cukru we krwi.
Poświęcając nieco uwagi przy zakupach, można bardzo łatwo zamienić ziemniaki w kuchni na inne smaczne dodatki.
Indeks glikemiczny poniższych produktów jest korzystniejszy niż smażonych ziemniaków czy frytek (wartość GI podano w nawiasach). Oto cztery alternatywy dla ziemniaków:
► pataty, które najlepiej gotować przez pięć minut na parze (50),
► dynia olbrzymia (Hokkaido), którą warto zapiekać w piecu w plasterkach (65),
► warzywa (np. seler, pasternak, marchewki), które można serwować jako puree (15 do 30),
► brukiew, którą kroi się jak frytki i smaży w oleju kokosowym (70).
Spróbujcie dwa dni w tygodniu spożyć alternatywę dla ziemniaków i obserwować poziom cukru we krwi – z pewnością wyniki będą lepsze.