Hiszpańscy naukowcy z Grenady pozyskali z łubinu konglutynę beta-1, beta-2, beta-3, beta-4 i beta-6. Łączą się one biochemicznie z insuliną. W badaniu na poziomie komórkowym prawie wszystkie związane z cukrzycą substancje semiochemiczne lepiej poradziły sobie w sytuacji podaży cukru do organizmu.
Poziom cukru w komórkach spadł, to zaś przełożyło się na pozytywny wpływ na stan zapalny w organizmie. Naukowcy chcą teraz opracować dwa leki na bazie łubinu: przeciwko cukrzycy oraz pomoc w przypadku stanów zapalnych.
Porada lekarza
Czekamy, aż leki na bazie łubinu trafią na rynek. Być może wtedy – po konsultacji z lekarzem – znajdziesz interesującą i właściwą dla siebie alternatywę farmaceutyczną. Nie należy jednak spożywać nasion tej rośliny (jak to czasami bywa zalecane), gdyż zawierają one szkodliwe dla organizmu alkaloidy.