Sprytna i rozsądna dieta przeciwcukrzycowa nie zawiera prawie żadnych zakazów. Oba wyjątki to brak cukru białego i chemii jedzeniu. Jednak również bardzo ważnym czynnikiem dla twojego zdrowia jest wielkość spożywanych porcji. Ta sprawa poszła w przeszłości w złym kierunku. W niniejszym artykule chcę wyjaśnić ci prostą zasadę, trzymanie się której pozwoli ci zachować prawidłowy poziom cukru we krwi w przyszłości.
Nie znam ani jednego człowieka, który chętnie liczyłby kalorie i odważał co do grama spożywaną żywność. Na szczęście niczego takiego nie trzeba robić. Natura wyposażyła nas bowiem w doskonałą miarkę. Są to nasze dłonie. Co wspaniałe, nasze dłonie są dopasowane do naszego wieku i płci.
- ryba: wielkości całej powierzchni dłoni,
- mięso: wielkości dłoni minus palce,
- drób: wielkości dłoni minus palce,
- nieugotowany ryż: 1 garść,
- nieugotowany makaron jako dodatek: 1 garść,
- nieugotowany makaron jako danie główne: 2 garście,
- ziemniaki: 1 garść,
- rozdrobnione warzywa: 2 pełne garście,
- owoce: 1 garść,
- jajka: 1 garść (w garści mieszczą się 2 jajka),
- napoje: 2 pełne garście. To trochę hipotetyczny sposób odmierzania, gdyż oczywiście w praktyce używamy szklanki o pojemności 250 ml.
Można sobie także poradzić bez piramidy żywieniowej
Chyba wszyscy znamy piramidę żywieniową. Ale stosując metodę garści możemy tę piramidę pominąć.
- Mleko i kakao nie zaliczają się do napojów. Są to produkty spożywcze, które dostarczają nam dużych ilości białka i węglowodanów.
- Zachowaj ostrożność z suszonymi owocami, zawierają duże ilości fruktozy. Tutaj nie obowiązuje reguła 1 garści.
- Produkty z białej mąki nie sycą na długo, gdyż zawierają mniej witamin i minerałów niż prawdziwe pełne zboża. Reguła 1 garści odnosi się zatem tylko do produktów pełnoziarnistych.
- Słodycze, czekolada, ciasta i ciastka nie są odpowiednie dla cukrzyków. Mimo to nie zabrania się ich. Tutaj oczywiście nie korzystamy z zasady 1 garści. Im mniej słodyczy jesz, tym dłużej i zdrowiej będzie żyć. Jeśli już musisz, jedz je z pełną świadomością – nie pogryzaj przy okazji.
Typowy ciepłe danie główne składa się przykładowo z mięsa, warzyw i sycącego dodatku. Takie danie waży zazwyczaj pomiędzy 400 a 550 g. Większość osób jest w stanie najeść się taką porcją. To zasada jednak nie dotyczy posiłku zawierającego duże ilości chemii i białego cukru.