Smakosze już dawno się domyślili, że szparagi są niezwykle zdrowe. W dzisiejszych czasach można je tez kupić cały rok. Pakistańscy naukowcy dowiedli, że są one szczególnie korzystne dla cukrzyków, gdyż aktywnie obniżają poziom cukru we krwi i wzmagają produkcję insuliny przez trzustkę. A to jeszcze nie wszystkie zalety tego warzywa.
Korzyści wynikające ze spożywania szparagów:
Dostarczają błonnik i kwas lewomefoliowy (aktywna forma kwasu foliowego).
Zaopatrują nasze organizmy w potas i witaminy.
Podnoszą poziom glutationu we krwi (przeciwutleniacz zwalczający komórki nowotworowe i chorobę Alzheimera).
Przeciwdziałają infekcjom grzybiczym.
Odtruwają organizm.
Podnoszą poziom Twojej energii.
Działają jak afrodyzjak.
Jeżeli masz skłonności do podagry, nie jedz zbyt wielu szparagów. Zawarte w nich puryny są rozkładane w Twoim organizmie i przekształcane w kwas moczowy.
Szparagi ukazują nam swoje lecznicze właściwości, gdy lądują w żołądku najdalej 2 dni po zbiorach. Dlatego najlepiej kupować je świeże – na bazarze lub prosto od rolnika. Szparagi w jakości bio nie mają kontaktu ze środkami przeciwgrzybiczymi czy sztucznymi nawozami, więc smakują o wiele lepiej od tych, które mają kontakt z chemią.
Potrzyj pęczek szparagów energicznie w dłoniach. Jeżeli pojedyncze pędy „piszczą”, to świadczy to o ich świeżości.
Wartość odżywcza szparagów (w 100 g) |
|
kalorie |
20 |
tłuszcze |
0,1 g |
węglowodany |
4,0 g |
w tym cukry |
2,0 g |
błonnik |
2,0 g |
witamina A |
0,2 mg |
witamina B1 |
0,1 mg |
witamina B6 |
0,6 mg |
witamina E |
2,5 mg |
potas |
210 mg |
Możesz jeść szparagi na surowo lub ugotowane na parze przez 8 minut w dużym garnku. Można je zmiksować lub spożywać pod postacią pędów. Pędy czasami trzeba obrać – jeśli to konieczne, obieraj od czubka do nasady. Kup sobie obieraczkę do szparagów, gdyż zwykła obieraczka do warzyw obiera nieco zbyt cienko.
Niektóre rodzaje szparagów mają tylko cienką skórkę i nie muszą być obierane (np. młode zielone szparagi).
O wszystkich zaletach szparagów można zapomnieć, jeżeli utopimy je w chemicznym, przemysłowo przygotowanym sosie. Takie sosy zawierają mnóstwo cukru i kalorii. Ale również przepisy na domowe sosy zawierają często mleko, cukier i/lub białą mąkę. Wszystkie te składniki bardzo podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego dla mnie istnieje jedna alternatywa takiego sosu: roztopione masło.
Jeżeli nie używasz na co dzień zbyt dużo masła, od polania nim szparagów nie utyjesz, a plusem będzie brak wpływu na Twój poziom cukru.
Mój ulubiony przepis na szparagi – klasyczne danie u moich dziadków
Składniki: gotowane ziemniaki, gotowana szynka, szparagi i masło
Wskazówka: Szparagi to właściwości lecznicze, szynka to białko, a gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do dania dla cukrzyków. Masło, dzięki zawartości tłuszczu, spowalnia wzrost cukru w Twojej krwi.
Wartość odżywcza porcji: 440 kcal, 29 g tłuszczu, 20 g białka, 24 g węglowodanów, 2 jednostki chlebowe
Przygotowanie: Obierz i umyj ziemniaki. Gotuj przez 25 minut w osolonej wodzie. Nie korzystaj z szybkowaru! Ziemniaki powinny być całkowicie zanurzone w wodzie. Kup gotowaną szynkę w jakości bio, bez wzmacniaczy smaku. Takie substancje powodują, że jesz więcej, niż masz ochotę. A to powoduje tycie. Rozpuść nieco masła w garnku. Jeśli chodzi o ilości składników, użyj tyle, ile uważasz za stosowne. Moja żona używa mało szynki i więcej ziemniaków, ja zaś zawijam każdy pęd szparagów w plasterek szynki. Pomyśl o tym, że przyjemność z jedzenia wprowadza w dobry nastrój. A dobry nastrój przeciwdziała wszelkim chorobom.
Moja porada: Poprawiam sobie nastrój, wypijając do tego dania kieliszek wytrawnego wina. Przy okazji obniżam poziom cukru w mojej krwi. W sezonie na szparagi jeszcze nigdy nie miałem go podwyższonego!