Słodzone napoje podnoszą ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera

Słodzone napoje podnoszą ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera

Günter Stein

3 stycznia 2021

Nadmierne spożycie cukru ma związek z mniejszą objętością mózgu i gorszą pamięcią. Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii w Nowym Jorku znaleźli także dowody na to, że osoby konsumując znaczne ilości słodzonych napojów, częściej zapadały na chorobę Alzheimera.

Słodzone napoje podnoszą ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera

W badaniu tym wzięło udział prawie 2300 osób w podeszłym wieku. Osoby te były badane przez okres 7 lat i więcej. Probanci spożywający największe ilości zawierających cukier napojów (około 20 g cukru dziennie) zapadali na chorobę Alzheimera o 50% częściej od probantów, którzy konsumowali najmniejsze (tylko 0,4 dziennie).

UWAGA! Wysokie spożycie cukru – około 20 g dziennie (puszka coca-coli zawiera około 30 g) podwyższa ryzyko demencji o 50%. Prawdopodobnie nadmiar cukru szkodzi metabolizmowi insuliny w mózgu.
Słowa kluczowe:
choroba Alzheimeracukier

Więcej Artykułów