Większość spożywanego w Polsce cukru pozyskiwana jest z uprawianych tutaj buraków cukrowych. Taki cukier krystaliczny poddawany jest wielokrotnej rafinacji, czyli rozpuszczaniu, odbarwianiu, ługowaniu i koncentrowaniu. W 99% składa się on z czystej sacharozy.
W tropikach rośnie wysoka aż do 7 m trzcina cukrowa. Jest ona zbierana, wyciskana, filtrowana, a następnie gotowana do uzyskania syropu. Wysuszony syrop trafia do handlu. Jest on ciemny i ma specyficzny smak.
Cały czas można spotkać opinie, że cukier trzcinowy jest zdrowszy od cukru białego. Twoja wątroba odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu poziomu cukru we krwi. Ta sama wątroba nie odróżnia jednak, czy zjedzona została właśnie łyżka cukru krystalicznego, czy trzcinowego. W cukrze z trzciny zawarte są wprawdzie pewne substancje mineralne, ale mimo to wiele mu brakuje do bycia zdrowym produktem.
W 100 g |
cukier trzcinowy pełny |
cukier krystaliczny |
kalorie |
380 |
387 |
białko |
0 |
0 |
tłuszcz |
0 |
0 |
węglowodany |
95 |
99,9 |
błonnik |
0 |
0 |
WNIOSEK
Resztki części roślin nadają cukrowi trzcinowemu brązowy kolor. Cukier ten jest droższy od zwykłego cukru krystalicznego. Można go używać w kuchni dokładnie tak samo, jak cukru białego. Staraj się w miarę możliwości ograniczyć spożycie cukru, a dla pozyskania minerałów pij prawdziwą wodę mineralną. Znajdziesz w niej o wiele więcej substancji mineralnych niż w drogim cukrze trzcinowym.