Czy ziemniaki to warzywo? Oczywiście, że nie – odpowiadają naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie na łamach magazynu Diabetes Care w styczniu 2016. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące odżywiania 199 181 początkowo zdrowych mężczyzn i kobiet. Po około 20 latach sprawdzili, ilu z tych uczestników zachorowało na cukrzycę.
Analiza wykazała, że probanci, którzy każdego tygodnia spożywali co najmniej 7 porcji dań z ziemniaków, wykazywali o 33% podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę od tych, którzy spożywali ziemniaki maksymalnie 1 raz w tygodniu. Wyniki dotyczyły zarówno smażonych, jak i gotowanych ziemniaków.
Ziemniaki zawierają znaczne ilości węglowodanów (pod postacią skrobi), ale bardzo niewiele błonnika, witamin, minerałów i wtórnych substancji roślinnych. Podczas ich spożycia poziom cukru szybko wzrasta, podobnie jak przy spożyciu niezdrowych produktów z białej mąki.
Co możesz zrobić: W miarę możliwości zastępuj porcje ziemniaków warzywami lub produktami pełnoziarnistymi – a więc purée z grochu zamiast tłuczonych ziemniaków, zapiekanka orkiszowa zamiast ziemniaczanej, a ryż pełnoziarnisty zamiast gotowanych ziemniaków.