Wiele maluchów kręci nosem na produkty pełnoziarniste i woli duży kawałek mięsa niż talerz warzyw. Poniżej znajdziecie kilka trików pomocnych w przyzwyczajaniu dziecka do zdrowego odżywiania.
Dużo rodziców cały czas nosi przy sobie coś do jedzenia na wypadek, gdyby ich dziecko zaczęło marudzić. Nierozsądnie jest jednak podawać dziecku jedzenie, jak tylko zacznie marudzić, bo żołądek nie zdąży strawić poprzedniej porcji i stale musi mierzyć się z kolejną dawką jedzenia. Żołądek i jelita pracują znacznie lepiej, jeśli między posiłkami robione są przerwy. Nawet maluszki dobrze znoszą 2-3 godzinną przerwę pomiędzy posiłkami. To tylko kwestia przyzwyczajenia, że dzieci cały czas biegają z waflem ryżowym (uwaga, zawierają arsen) lub preclem w rączce. Niektóre dzieci są po prostu spragnione i wystarczy im trochę wody lub herbaty.
Tabela 2: Zalecane produkty do zbilansowanych posiłków
Posiłek |
Propozycje |
Posiłek |
Propozycje |
Śniadanie |
- musli lub owsianka (od 2 r. ż.; nieprzetworzone zboża należy zacząć podawać w małych ilościach po ukończeniu pierwszego r. ż.) - owoce (np. jabłko, banan, gruszka, mandarynka, kiwi) - jogurt, mleko pełnotłuste, mleko lub kakao, herbatka - chleb, kajzerka lub pełnoziarnisty chrupki chlebek - niewielka ilość masła lub margaryny z nieutwardzanych tłuszczów, dodatki jak ser żółty, wędlina, wegetariański serek do kanapek lub twaróg z dżemem, miodem lub świeżymi owocami |
- dwa razy w tygodniu mięso (np. pierś kurczaka, kotlet bez panierki), raz w tygodniu posiłek rybny (w razie konieczności paluszki rybne, jeśli dziecko nie chce jeść ryby) - jako deser owoc, sałatka owocowa lub owocowy kompot, ewentualnie również jogurt lub twarożek, jeśli danie główne było ubogie w nabiał |
|
1 przekąska (przerwa) |
- pełnoziarnisty chleb lub bułka - masło albo margaryna, dodatek jak ser żółty, wędlina - warzywa w małych kawałkach: marchewki, ogórki, pomidory, papryka, kalarepa - owoce jak jabłko, banan, gruszka, mandarynka, winogrona - jogurt lub twaróg, mleko albo kakao |
2 przekąska |
- kolorowy talerz z owocami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w małe kawałki - jogurt lub twarożek z sezonowymi owocami - suszone owoce i/lub orzechy, mieszanka studencka - wypiek pełnoziarnisty (np. ciasto z owocami, herbatniki orkiszowe) - pełnoziarniste sucharki, same lub czymś posmarowane (twarożek ziołowy, twaróg, wegetariański serek do kanapek) |
Obiad |
- surowe warzywa (np. marchewki, ogórki, pomidory, papryka, kalarepa) lub sałatka jako przystawka - danie główne z ziemniakami lub produktami zbożowymi (ryż, makaron – w miarę możliwości pełnoziarnisty, racuszki zbożowe) plus warzywa/owoce, uzupełnione jajkami, nabiałem i/lub serem żółtym (np. jako zapiekanka – pikantna lub słodka, danie z patelni lub danie jednogarnkowe) |
Kolacja |
- chleb lub kajzerka pełnoziarnista z twarożkiem ziołowym, serem żółtym lub białym, szynką lub wegetariańskim serkiem do kanapek, do tego pomidor, ogórek lub papryka (pokrojone w małe kawałki) lub mała sałatka - racuszki zbożowe z sosem pomidorowym i sałatą - pełnoziarniste naleśniki lub wafle z musem jabłkowym - ewentualnie resztki z obiadu |