Sezon na owoce cytrusowa mamy już cały rok. A ich spożycie można tylko zalecać, gdyż zawierają bogactwo witaminy C i w ten sposób chronią przed uciążliwymi infekcjami. W ostatnich latach wielu ludzi straciło jednak apetyt na mandarynki, pomarańcze i całą cytrusową resztę.
Wiele owoców po zakupie okazuje się „słomą bez smaku”: mało soczystym, suchym miąższem. Aby kupić naprawdę smaczne owoce, wystarczy zastosować się do poniższych rad:
- Zwróć uwagę na kolor. Powinien być soczyście pomarańczowy, grejpfrut powinien mieć „rumiane policzki”. Blada skórka wskazuje na to, że owoc nie jest dostatecznie dojrzały.
- Owoc cytrusowy nie powinien w żadnym wypadku wykazywać podejrzanego stęchłego zapachu. To wskazuje bowiem na obecność pleśni pod skórką.
- Skórka świeżego owocu cytrusowego nie powinna być zbyt twarda, ale jednocześnie być w miarę zbita. Jeżeli sprawia wrażenie mało elastycznej, to owoc jest prawdopodobnie zbyt wyschnięty. Jeśli jest zbyt miękka, to oznacza, że owoc jest stary i bardzo słodki. Tylko grejpfruty mogą być nieco bardziej miękkie, gdyż zawierają w swoim miąższu mnóstwo soku. Ostrożność jest zalecana za każdym razem, gdy skórka jest miękka. Oznacza to, że owoc jest suchy.
- Wielkość owocu cytrusowego nie ma znaczenia. Najlepiej kupować te małe lub – maksymalnie – średniej wielkości. Duże owoce smakują zazwyczaj mniej intensywnie. Poza tym duży rozmiar jest często związany z grubą skórą, więc płacisz za to, co ostatecznie wyrzucisz.
- Porównuj wagę. Weź do ręki kolejno kilka owoców średniej wielkości. Kupuj te najcięższe. Im cięższy owoc, tym więcej soku zawiera.