Zrównoważona dieta wegańska zapewnia odpowiednie zaopatrzenie organizmu w witaminy. Witamina B12 jest wyjątkiem.
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA
Odgrywa ona ważną rolę w podziale komórek, tworzeniu krwi i funkcji układu nerwowego. Witamina ta występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego w dobrze przyswajalnej postaci. Weganie muszą suplementować tą witaminę. Zaleca się przyjmowanie co najmniej 250 do 500 µg witaminy B12 raz dziennie.
Kluczowe znaczenie ma również zaopatrzenie organizmu w żelazo. Aby zaspokoić potrzeby organizmu, należy często spożywać rośliny strączkowe, orzechy, kasze, takie jak bulgur, kuskus lub komosa ryżowa oraz warzywa, takie jak koper włoski, roszponka, rukola i cukinia. Suszone owoce również zawierają dużo żelaza. Dbając o przyjmowanie odpowiedniej ilości żelaza, zadbasz jednocześnie o dostarczanie organizmowi witaminy C.