Orzechy można kupić w supermarkecie, luzem, świeżo zebrane. I tak należy robić. Bowiem już 50 gramów orzechów włoskich pokrywa zapotrzebowanie na zalecaną dawkę dzienną zdrowych kwasów omega-3.
Dostarcza również witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele wartościowych minerałów i elementów śladowych. To, że orzechy włoskie z wielką ilością substancji witalnych mogą działać prawie jak leki, zostało dowiedzione w wielu badaniach.
Zostało naukowo dowiedzione, że orzechy włoskie:
obniżają poziom cholesterolu i tym samym chronią serce,
przeciwdziałają obniżeniu wydolności intelektualnej w starszym wieku i chronią komórki mózgu,
spowalniają rozwój raka i dzięki przeciwutleniaczom mogą chronić przed rakiem piersi,
mogą obniżyć ryzyko nadciśnienia i obniżyć wartość cukru we krwi.
Aby móc czerpać korzyści z zalet orzechów włoskich, należy spożywać je codziennie, jako przekąskę, w ilości między 30 i 50 gramów. Ale uwaga: aby nie zamienić działania zdrowotnego na szkodliwe, należy koniecznie przestrzegać następujących zasad:
●Orzechy muszą być zawsze przechowywane w chłodnym miejscu, ponieważ, jeżeli pleśnieją, rozwijają silnie rakotwórczą substancję – aflotoksynę.
●Pleśniejące lub nieładnie pachnące orzechy należy natychmiast wyrzucić.