Każde angielskie dziecko wie, że „an apple a day keeps the doctor away” – to przysłowie mówiące o tym, że jeśli zjesz jedno jabłko dziennie, to nie będziesz musiał chodzić do lekarza.
Faktycznie, jabłka mają ogromne działanie prozdrowotne. Obniżają ciśnienie, zmniejszają ryzyko zawału, regulują wypróżnianie, poprawiają cholesterol i zmniejszają ryzyko raka jelit i płuc. Wystarczająco dużo powodów, by jeść jedno jabłko dziennie. Jeśli chcesz się przygotować na zimę, to teraz jest najlepsza pora, by zrobić drobne zapasy, gdyż właśnie zaczyna się sezon na ich późne odmiany.
Ten rodzaj jabłek dojrzewa po zebraniu i pełnię aromatu osiąga dopiero później. W procesie dojrzewania resztki skrobi rozkładają się do postaci cukru, a glukoza zamienia się we fruktozę, dzięki czemu jabłka są słodsze. Do typowych późnych odmian, zbieranych we wrześniu, należą między innymi Boskoop, Berlepsch, Elstar i Gala. Na zimę zerwij te odmiany bezpośrednio z drzewa albo kup u rolników, którzy prowadzą uprawy ekologiczne.
przechowuj je w temperaturze ok. 4 stopni,
powinna panować duża wilgotność powietrza,
zadbaj o dobrą wentylację,
najlepszym miejscem na magazynowanie jabłek jest garaż, piwnica lub poddasze,
jabłka powinny leżeć obok siebie.
Prawidłowe przechowywanie pozwoli ci rozkoszować się jesiennymi odmianami jabłek przez całą zimę.