Koniec z plotkami! 93 mity dotyczące odżywiania, które słyszymy każdego dnia

Koniec z plotkami! 93 mity dotyczące odżywiania, które słyszymy każdego dnia

Dr Markus Numberger

10 października 2018

Dziennik „Schluss mit der Gerüchteküche!” autorstwa mojej nieocenionej koleżanki, absolwentki biologii Birgit Frohn, pozwoli czytelnikom definitywnie rozprawić się z nieporozumieniami, błędnymi interpretacjami i półprawdami wokół żywienia: czy jaja z wolnego wybiegu rzeczywiście są lepsze? Czy produkty bez glutenu lub laktozy rzeczywiście są zdrowsze? Co z lewoskrętnym kwasem mlekowym w jogurcie? Czy od chleba naprawdę się tyje?

Koniec z plotkami! 93 mity dotyczące odżywiania, które słyszymy każdego dnia

Polecana lektura

Dziennik ten rozwikła 93 mity dotyczące tematu odżywiania. Pozwoli uzyskać nie tylko nowy, niejednokrotnie zaskakujący punkt widzenia na głęboko zakorzenione w kulturze i dlatego nigdy niepoddawane pytaniom półprawdy i ulubione rytuały związane z jedzeniem. Książka relaksuje, czyta się ją z przyjemnością, nie traktuje jednak tematu powierzchniowo, a jednocześnie jest napisana bardzo fachowy sposób.

Książka ta zdejmuje maskę przemysłowi spożywczemu, który za pomocą „lewoskrętnego” jogurtu i innego „functional food” próbuje tylko wyciągnąć pieniądze z naszych kieszeni. Autorka sprawdza, ile prawdy jest w kampaniach organizowanych przez przemysł spożywczy i zwraca uwagę na wiele nieprawidłowych informacji, jakie trafiają do konsumenta. Książka ta to postulat luźnego podejścia do naszych nawyków żywieniowych, nawołanie do większego zaufania wobec własnego ciała i jego reakcji oraz do spoglądania krytycznym okiem na półprawdy głoszone przez tak zwanych ekspertów.

Słowa kluczowe:
dieta

Więcej Artykułów