Dziennik „Schluss mit der Gerüchteküche!” autorstwa mojej nieocenionej koleżanki, absolwentki biologii Birgit Frohn, pozwoli czytelnikom definitywnie rozprawić się z nieporozumieniami, błędnymi interpretacjami i półprawdami wokół żywienia: czy jaja z wolnego wybiegu rzeczywiście są lepsze? Czy produkty bez glutenu lub laktozy rzeczywiście są zdrowsze? Co z lewoskrętnym kwasem mlekowym w jogurcie? Czy od chleba naprawdę się tyje?
Polecana lektura
Dziennik ten rozwikła 93 mity dotyczące tematu odżywiania. Pozwoli uzyskać nie tylko nowy, niejednokrotnie zaskakujący punkt widzenia na głęboko zakorzenione w kulturze i dlatego nigdy niepoddawane pytaniom półprawdy i ulubione rytuały związane z jedzeniem. Książka relaksuje, czyta się ją z przyjemnością, nie traktuje jednak tematu powierzchniowo, a jednocześnie jest napisana bardzo fachowy sposób.
Książka ta zdejmuje maskę przemysłowi spożywczemu, który za pomocą „lewoskrętnego” jogurtu i innego „functional food” próbuje tylko wyciągnąć pieniądze z naszych kieszeni. Autorka sprawdza, ile prawdy jest w kampaniach organizowanych przez przemysł spożywczy i zwraca uwagę na wiele nieprawidłowych informacji, jakie trafiają do konsumenta. Książka ta to postulat luźnego podejścia do naszych nawyków żywieniowych, nawołanie do większego zaufania wobec własnego ciała i jego reakcji oraz do spoglądania krytycznym okiem na półprawdy głoszone przez tak zwanych ekspertów.