Koktajle i soki to świetna alternatywa na szybki, ale odżywczy i jednocześnie lekki posiłek. To idealna opcja dla zabieganych. W artykule przedstawimy kilka przepisów na koktajle dla diabetyków. Są bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie smaczne. Zatem zaczynamy!
Grejpfrut to znakomity owiec nie tylko ze względu na smak, ale, także liczne właściwości oraz niską kaloryczność. Dlatego, też z pełnym powodzeniem mogą spożywać zarówno osoby zmagające się z insulinoopornością, ale i cukrzycy. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki:
korzeń imbiru
1–2 marchewki
1 grejpfrut
1 czerwona rzodkiewka
odrobina wody
Wykonanie:
Korzeń imbiru umyć, obrać i pokroić.
To samo zrobić z marchewkami.
Rzodkiewkę umyć
Owoc umyć, obrać i podzielić na mniejsze części.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować.
Koktajl gotowy do spożycia. Można podawać z kostkami lodu.
Połączenie brokułów i truskawek może być zaskakujące! Zapraszamy do wypróbowania. Przepis poniżej:
Składniki:
1 marchewkami
1 ząbek czosnku
250 gram brokułów już posiekanych
kilka dużych truskawek
½ szklanki wody
Wykonanie:
Truskawki opłukać, obrać z szypułek.
Marchewkę obrać, opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Podawać schłodzone.
Sok z brukselek to dobry dodatek do obiadu bądź przekąskę w ciągu dnia, kiedy dopadnie nas głód. Receptura krok po kroku znajduje się tutaj:
Składniki:
3 brukselki
1 marchewka
1 ogórek kiszony
1 szklanka zielonej herbaty przestudzonej
Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć i wycisnąć w wyciskarce.
Dołożyć brukselki oraz kiszonego ogórka.
Sok rozcieńczyć zieloną herbatą.
Koktajl wykonany ze szpinaku i jabłka to już prawdziwy klasyk, ale w dalszym ciągu warto jest o nim pamiętać oraz wkomponować w naszą codzienną dietę.
Składniki:
1 szklanka szpinaku świeżego
1 jabłko
sok z ½ cytryny
odrobina wody
Wykonanie:
Szpinak opłukać.
Jabłko umyć, obrać ze skórki i wydrążyć środek. Jeżeli mamy dobry sprzęt, nie musimy obierać.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładko.
Czasami potrzebujemy szybkich, ale i sprawdzonych rozwiązań. W letnie dni, nie zawsze mamy ochotę na to, aby przygotowywać posiłek. Dobrą alternatywą jest koktajl warzywny. Przepis w kilku krokach tutaj:
Składniki:
1 pomidor
kilka rzodkiewek
1 grejpfrut
łodyga selera
odrobina wody
Wykonanie:
Pomidora wyparzyć, pokroić.
Grejpfruta obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
Selera umyć, pokroić.
Rzodkiewki umyć.
Wszystko wrzucić do blendera.
Wymieszać.
Koktajl gruszkowy to typowo letni przysmak. Mięta – doda nam orzeźwienia i całkiem nowej jakości. Szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo.
Składniki:
1 gruszka
kilka listków mięty
kilka listków świeżej melisy
odrobina wody
1 łodyga selera
przyprawy: cynamon, kardamon
Wykonanie:
Gruszkę dokładnie umyć, obrać.
Wydrążyć środek.
Pokroić na kawałki.
Selera umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Listki mięty i melisy opłukać.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Wymieszać.
Doprawić do smaku.
Smothie z pomelo to egzotyka sama w sobie. Idealne na letnie, upalne dni.
Składniki:
1/ 2 pomelo
½ limonki
odrobina wody
kilka listków mięty
1 banan
cynamon
Wykonanie:
Pomelo umyć, obrać i pokroić.
Wycisnąć sok z limonki.
Banana opłukać, obrać i pokroić.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze.
Smoothie można przyozdobić listkami mięty i podawać z kostkami lodu.
Wykonanie zdrowego koktajlu nie jest trudną sprawą. Często usprawiedliwiamy się tym, że nie mamy czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Jednak koktajle dają nam możliwość wprowadzania modyfikacji do naszego codziennego menu. Jeżeli nie dysponujemy dużą ilością czasu w ciągu tygodnia, możemy przygotować słoiki z półproduktami, które zmiksujemy w późniejszym czasie. Zakręcone słoiki z warzywami ułatwią nam wykonanie smoothie – na przykład do pracy, szkoły lub na uczelnię. Mamy nadzieję, że przepisy przypadną ci do gustu, a co ważniejsze, pozwolą wprowadzić do twojego życia zdrowe nawyki.