Dieta zawierająca pewne ilości migdałów może mieć korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Pomaga to zmniejszyć ryzyko zawału serca. Dotychczas nie zbadano jednak, jaki wpływ mają migdały na poziom cholesterolu HDL. Postanowili to sprawdzić badacze z Pennsylvania State University.
AKTUALNOŚCI
Naukowcy zajęli się rozwiązaniem zagadki, czy 43 g migdałów – czyli garść, a zatem ilość, jaką zaleca się spożywać codziennie – wystarczy, by wpłynąć na poziom cholesterolu HDL we krwi.
48 uczestników o podwyższonym poziomie cholesterolu podzielono na 2 grupy i zalecono im podobny sposób odżywiania się.
Pierwsza grupa spożywała jednak dodatkowo 43 g migdałów dziennie. Druga grupa zamiast tego zjadała muffinka.
Po 3 miesiącach sprawdzono poziom HDL u każdego z uczestników i porównano te parametry z wynikami badań przeprowadzonych tuż przed rozpoczęciem eksperymentu. Po przeanalizowaniu wyników okazało się, że u uczestników spożywających migdały znacznie wzrósł poziom i aktywność HDL, co znacznie obniża ryzyko zawału serca. To chyba wystarczający powód, aby codziennie zjeść garść migdałów. Nie należy jednak przekraczać tej dawki dziennie, gdyż zawierają one sporo tłuszczów.