Na pewno już nieraz słyszałaś/słyszałeś o tym, że w razie problemów z sercem podaje się leki rozrzedzające krew. Rzadsza krew jest w stanie przypłynąć również przez ewentualne zwężenia tętnic. Dokładnie ten sam efekt uzyskasz, jeśli w swojej kuchni stosować będziesz wysokojakościową oliwę z oliwek.
Podobnie jak migdały, oliwa z oliwek zawiera wyłącznie dobre tłuszcze. Obniża ona poziom cholesterolu w twojej krwi i wspiera cię w przywróceniu prawidłowego poziomu cukru. Ma to ogromne znaczenie dla diabetyków.
Niestety oliwa z oliwek jest ekstremalnie kaloryczna. Jest to jeden jedyny powód, dla którego nie można spożywać jej bez ograniczeń. Korzystaj z niej jednak przy gotowaniu, duś na niej cebulkę i dodawaj do sałatek. Wpływasz wówczas korzystnie na swoje zdrowie bez jednoczesnego ryzyka nadwagi na skutek spożycia nadmiernej ilości kalorii.