Orzechy mają pozytywny wpływ na twój mózg. To prawdziwy super food dla mózgu! Zawierają bowiem cenne dlań składniki. Istnieją jednak różnice między orzechami, ponieważ orzech orzechowi nierówny.
Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kanadzie odkryli, że regularne spożywanie orzechów ma wpływ na częstotliwość fal mózgowych. Inne badania wykazały, że spożywanie orzechów wzmacnia zdolności poznawcze, poprawia regenerację, uczenie się, pamięć i inne ważne funkcje mózgu.
- ochrona serca;
- walka z rakiem;
- zmniejszenie stanu zapalnego;
- spowalnianie procesów starzenia się organizmu.
Orzeszki ziemne to właściwie roślina strączkowa – nie orzech, zawierają kwas linolowy, kwas foliowy, niacyna, witamina E i B1, magnez, tryptofan, izoleucyna. Mają także szczególne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą zmniejszyć spadek zdolności poznawczych w mózgu. Zwiększają produkcję fal delta i dlatego wspierają zdrowy układ odpornościowy, procesy samoleczenia organizmu i głębszy sen. Tryptofan i izoleucyna w orzeszkach ziemnych (jak również w orzechach nerkowca) poprawiają myślenie oraz pozytywnie wpływają na psychikę i nastrój (naturalny antydepresant).
Orzechy włoskie zawierają natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 (np. kwas alfa-linolenowy), polifenole, bogate w antyoksydanty takie jak lecytyna. Orzechy włoskie poprawiają sprawność funkcji poznawczych (pamięć, koncentracja i szybkość przetwarzania informacji), zwłaszcza u starszych palaczy. Ponadto obniżają poziom cholesterolu, zwiększają uczucie sytości i redukują stres. Orzechom włoskim przypisuje się również spowalnianie postępu choroby Alzheimera. Zaleca się spożywanie co najmniej 13 g orzechów włoskich dziennie.
Pistacje zawierają witaminy z grupy B, witamina E, potas, fosfor, beta-karoten, nienasycone kwasy tłuszczowe. Wspomagają powstawanie fal gamma w mózgu. Odgrywają one rolę w przetwarzaniu poznawczym, przechowywaniu informacji, uczeniu się i śnieniu. Obniżają one również poziom cholesterolu.
Badanie przeprowadzone na 4 822 dorosłych Chińczykach (w wieku 55+) wykazało, że spożywanie ponad 10 gramów (co odpowiada około 2 łyżeczkom) orzechów dziennie u osób starszych poprawiło funkcje poznawcze ich mózgów nawet o 60% w porównaniu z grupą kontrolną, która nie jadła orzechów. Orzechy zawierają m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy z grupy B i inne ważne minerały, takie jak magnez, sód i potas. Szczególnie skuteczne jest spożywanie orzechów włoskich i ziemnych. Pistacje są także pokarmem dla mózgu. Warto jeść więc garść mieszanych orzechów dziennie, a to wszystko dla zdrowia twojego mózgu!