Jeżyny, porzeczki, maliny – to nie tylko potencjalna smakowita przekąska w ciągu dnia. To również źródło cennych przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, które unicestwiają wolne rodniki. Przygotuj sobie pyszny deser na bazie owoców jagodowych – świeżych w sezonie lub mrożonych przez cały rok.
Przepis na 4 porcje
- 300 g chudego twarogu
- 250 g jogurtu
- 1 kropla aromatu rumowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- 4 łyżki cukru
- 300 g mieszanki owoców jagodowych (jeżyn, porzeczek, czarnych jagód, malin)
- 1/2 cytryny
- 2 garście włoskich ciasteczek migdałowych cantuccini
- 2 łyżki płatków migdałowych
Wymieszaj twaróg z jogurtem, aromatem rumowym, 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wymieszaj go z owocami i pozostałym cukrem. Ciasteczka migdałowe drobno posiekaj, płatki migdałowe rozdrób i wymieszaj oba te składniki ze sobą.
Układaj w 4 szklankach poszczególne składniki w następującej kolejności: jagody, twaróg, migdały z ciasteczkami. Niech ostatnią warstwą będzie twaróg. Ozdób go odrobiną jagód, migdałów i ciasteczek.
Desery odstaw na 2-3 godziny do naciągnięcia do lodówki. Dzięki temu ciasteczka nieco zmiękną.