Czy ty również należysz do ludzi, którzy latem jedzą dużo lekkiego i świeżego jedzenia? Jeśli tak, to właśnie mam dla ciebie zdrowy przepis na pałeczki warzywne z lekkim sosem jogurtowym.
Dzięki użytym rodzajom warzyw, zawierających moc witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, uzupełnisz zapasy swojego organizmu. W ten sposób wspomożesz go w zwalczaniu pojawiających się stanów zapalnych. Życzę ci smacznego.
Przepis na 4 osoby
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 1 nać selera naciowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cytryna bio
- 150 g chudego twarogu
- 125 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, umyć, obrać i pokroić w słupki. Szczypiorek umyć i osuszyć, następnie pokroić w drobne krążki. Otrzeć skórkę z umytej cytryny i włożyć do miseczki. Wycisnąć sok z cytryny i również wlać do miski. Dodać jogurt, twaróg i całość dokładnie wymieszać. Połowę tak uzyskanego sosu możesz położyć się na 2 obrane pomidory. Pałeczki warzywne poukładać w szklankach, sos przełożyć do małych miseczek. Smacznego.