Owoce to najlepsze źródło witamin. Idealnym daniem jest sałatka owocowa z Twoich ulubionych owoców, wzbogacona orzechami, np. orzechami włoskimi.
Możesz również wycisnąć sok ze swoich ulubionych owoców. Pamiętaj jednak, aby do wszystkich tych celów wykorzystywać wyłącznie świeże owoce. Soki i sałatki spożywaj zaraz po przyrządzeniu. W ten sposób unikniesz utraty substancji odżywczych.
Prawdziwą bombą witaminową i wydajnym źródłem substancji witalnych jest sałatka owocowa, którą przedstawiam Ci poniżej. Na 4 porcje potrzebujesz:
- 2 jabłka,
- 2 banany,
- 2 mandarynki,
- 1 pomarańczę,
- 1 małe mango,
- 1 mały ananas,
- 100 g ciemnych winogron,
- 300 g twarożku śmietankowego (możesz użyć również takiego o zawartości 3,5% tłuszczu),
- 200 g jogurtu (3,5% tłuszczu),
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
W miseczce wymieszaj twarożek z jogurtem i z cukrem waniliowym. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdka nasienne i pokrój miąższ w nieduże kawałeczki. Jeśli skórka jabłka jest zbyt twarda, możesz je obrać. Banany obierz i pokrój w plasterki. Pomarańczę i mandarynki obierz, podziel na kawałki i pokrój. Mango obierz, przekrój na pół, usuń pestkę, a następnie pokrój miąższ na kawałki. Ananas obierz, usuń głąb i pokrój miąższ na kawałki. Winogrona umyj i osusz, oberwij z gałązki i pokrój owoce na połówki. Wszystkie owoce dodaj do kremu twarogowo-jogurtowego i dokładnie wymieszaj. Skład sałatki możesz zmieniać w zależności od pory roku i od tego, na co masz akurat ochotę. Smacznego!