Cieplutkie, kruche i przede wszystkim pyszne. Ciasteczka z naszego przepisu zaspokoją głód niejednego ciasteczkowego potwora. Z naszego przepisu na żurawinowe uśmiechy zrobisz około 80 uśmiechniętych ciasteczek.
Na patelni prażymy migdały bez tłuszczu. Ubijamy jajka z cukrem i olejem kokosowym do uzyskania piany. Zagniatamy z mielonymi migdałami i mąką. Owijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Rozwałkowujemy do grubości około 2 mm i wycinamy kółeczka i uśmiechy przy użyciu odpowiednich foremek. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Żurawinę zagotowujemy z malinami, wanilią i cynamonem. Dodajemy nasiona chia, słodzimy do smaku syropem klonowym i rozprowadzamy schłodzony dżem na kółeczkach. Połóż na nich ciastka z wyciętymi buźkami i pozostaw do zastygnięcia. Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem.