Pstrąg na talerzu - cenne źródło tyrozyny

Pstrągi u Celtów uchodziły za święte, boskie stworzenia, a ich spożycie było bluźnierstwem. Dzisiaj wiemy, że te słodkowodne ryby wspierają nasz organizm, ponieważ dostarczają mu mnóstwo tyrozyny.

Pstrąg na talerzu - cenne źródło tyrozyny

Przepis miesiąca

Jest to aminokwas, który znacznie zwiększa naszą wydajność fizyczną. Ponadto poprawia on nasze zdolności umysłowe. Tylko jeśli w naszej krwi krąży wystarczająca ilość tyrozyny, jesteśmy w stanie porządnie się skupić.

To właśnie pstrągi są bogate w tak ważne dla nas białko. Są one również źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. A to pomaga nam dbać o serce.

Klasycznym przepisem w Niemczech jest pstrąg na niebiesko. Dlaczego by więc nie skorzystać z ostatnich pięknych jesiennych dni, gdy wciąż jeszcze mamy szansę wystawić grilla i upiec pyszną rybę?

Świetnie będzie do tego pasował zielony sos ziołowy. Aby go przyrządzić będziesz potrzebował dwóch pęczków natki pietruszki, jeden pęczek koperku, jeden pęczek szczypiorku, ząbek czosnku, jedną nektarynkę, dwie łyżeczki śmietany i 50 ml oliwy z oliwek.

Zioła i czosnek należy posiekać, a nektarynkę obrać i pokroić w sporą kostkę. Czosnek i nektarynkę dodać do ziół, a następne zblendować ze śmietaną i oliwą. Podawać z rybą z grilla. Smacznego!

Więcej Artykułów