Pani Lucyna z Nowej Huty pyta: Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam wasze doniesienia na temat cukru i jego zdrowszych alternatyw, takich jak stewia. Ale napisaliście również, że chemicznie otrzymany stewiozyd nie ma żadnych zalet zdrowotnych w porównaniu z normalnym cukrem domowym. Więc jak to wygląda w przypadku produktu Xucker? Czy istnieją jakieś ekspertyzy lub badania?
Pytania czytelników
Beate Rossbach odpowiada: Rzeczywiście, jak do tej pory nie pisaliśmy jeszcze nic na temat tego produktu. Ten słodzik jest produktem naturalnym, który można otrzymać z kory brzozowej i którego głównym składnikiem jest ksylitol, czyli alkohol cukrowy. Obecnie jednak ksylitol produkuje się głównie chemicznie w procesie fermentacji kukurydzy. Xucker jest uważany za nową „gwiazdę” wśród substancji słodzących, ponieważ mówi się, że wykazuje wiele korzyści zdrowotnych, a jego słodycz dorównuje niemal cukrowi domowemu. Ma znacznie mniej kalorii i jest metabolizowany w organizmie niezależnie od insuliny. Dr Udo Kienle, specjalista ds. żywienia na Uniwersytecie Hohenheim, twierdzi, że Xucker może charakteryzować się wieloma pozytywnymi działaniami prozdrowotnymi. Może utrzymywać równowagę poziomu cukru we krwi i spowolnić rozwój próchnicy. W przeciwieństwie do normalnego cukru nie jest pokarmem dla bakterii powodujących próchnicę i paradontozę, więc może pomóc nam je „zagłodzić”. Gumy do żucia słodzone ksylitolem mogą zatem skutecznie zapobiegać próchnicy zębów i zapaleniu dziąseł. Warto pamiętać, że 30 gramów ksylitolu dziennie może mieć efekt przeczyszczający.