Rynek produktów spożywczych opanowują wielkie koncerny. Wielu ludzi ma już tego dosyć. Dlatego angażują się w swoim regionie i przykładowo wspierają sprzedaż lokalnych produktów. Ty też możesz być aktywny, pokażemy ci jak.
W roku 1982 w amerykańskim mieście Knoxville zaangażowani obywatele utworzyli pierwszą tak zwaną radę żywieniową. Celem tej grupy było zapewnienie również biedniejszym obywatelom dostępu do zdrowej żywności. Za ich przykładem poszły kolejne miasta, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Kanadzie i Anglii. Obecnie takie rady żywieniowe istnieją również w Niemczech – w Kolonii, w Berlinie, Oldenburgu i Hamburgu, a w innych miastach trwają przygotowania do ich utworzenia. W Polsce funkcjonuje Rolnictwo Wspierane przez Społeczność (RWS).
- nawiązywanie kontaktów (np. pomiędzy mieszkańcami miasta i producentami żywności w okolicy)
- informowanie wszystkich warstw społecznych, dlaczego zdrowe żywienie jest takie ważne i dlaczego powinno być dostępne dla wszystkich
- wspieranie upraw produktów przyjaznym danemu klimatowi (produktów bio, produktów regionalnych i sezonowych)
- dążenie do sprawiedliwego opłacania wszystkich, którzy biorą udział w wytwarzaniu żywności.
Może i ty również chcesz regionalnie udzielać się w sprawach żywienia? Dowiedz się, czy w twojej okolicy istnieje RWS. Pytaj wśród osób, które mogą być potencjalnie zaangażowane w jej działalność: miejscowych rolników ekologicznych czy lokalnych polityków. Jeśli taka rada już istnieje, możesz do niej dołączyć i podzielić się swoimi pomysłami.
Jeśli jednak w twojej okolicy takiego kolektywu jeszcze nie ma – wszystko przed tobą. Przemyśl najpierw, co taka społeczność mogłaby zdziałać na lokalnym gruncie. Może chcesz, aby w stołówkach i szkołach w twojej okolicy podawano więcej regionalnych produktów? A może korzystnie byłoby, gdyby w okolicy było więcej rolników ekologicznych? A może zależy ci na tym, by pracujący w rolnictwie osoby były lepiej opłacane?
Sformułuj najważniejsze ze swojego punktu widzenia cele i zastanów się nad ewentualnymi rozwiązaniami. Zapisz wszystko na kartce formatu A5. Wydrukuj więcej kopii i szukaj sojuszników. Mogą to być osoby z całego łańcucha produkcji żywności: rolnicy, sprzedawcy, osoby pracujące w gastronomii, konsumenci, stowarzyszenia i politycy. Kontaktuj się z nimi aktywnie i rozmawiaj. Na pewno (początkowo) nie każdy będzie zainteresowany. Ale na pewno znajdziesz osoby, którym spodoba się twój pomysł i które będą chciały włączyć się w jego realizację.
- regularnie organizujcie targ, na którym będzie dostępny szeroki wachlarz warzyw i owoców z waszego regionu.
- namawiajcie lokalne punkty gastronomiczne do oferowania sezonowych i regionalnych produktów.
- niech wasza praca będzie widoczna wśród szerszej publiczności. Wypowiadajcie się w lokalnej prasie na temat nieprawidłowości w funkcjonowaniu okolicznego rolnictwa (np. problem słabych płac, złe warunki życia zwierząt hodowlanych, stosowanie sztucznych nawozów). Możecie również powołać do życia platformę internetową, której hasłem może być przykładowo „Jedzmy razem – zdrowo i regionalnie”.