Dieta śródziemnomorska jest korzystna nie tylko dla serca, ale chroni również przed zwyrodnieniem plamki żółtej. W przypadku tej choroby oczu siatkówka w centralnym miejscu źrenicy powoli zaczyna się odklejać. Znane do dzisiaj środki leczenia nie są w stanie powstrzymać tego procesu.
Zapobiegać chorobie można poprzez dostarczanie dużej ilości antyoksydantów. Naukowcy z Uniwersytetu Coimbra (Portugalia) spytali 883 osoby w wieku powyżej 55 lat o ich nawyki żywieniowe (około połowa już cierpiała na zwyrodnienie plamki żółtej). Pierwsze wnioski z toczących się jeszcze badań zostały zaprezentowane w październiku 2016 r. na kongresie amerykańskich okulistów w Chicago: odżywianie zgodne z tradycyjna dietą śródziemnomorską obniża ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej o 35%.
Porada: Dieta śródziemnomorska jest bogata w warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty mleczne i ryby, natomiast uboga w mięso. Najlepszym warzywem przeciwdziałającym zwyrodnieniu plamki żółtej jest jarmuż – choć nie jest on stosowany w kuchni śródziemnomorskiej.