Zacznij zdrową jesień – dynia

Zacznij zdrową jesień – dynia

Beate Rossbach

16 października 2019

31 października młodzi ludzie świętują Halloween, czyli wigilię Wszystkich Świętych. Symbolem tego święta, które przybyło do nas z Ameryki, jest dynia.

Zacznij zdrową jesień – dynia

WARZYWO MIESIĄCA

Co więcej, wtedy właśnie jest na nią sezon. Dynia nie jest tylko warzywem dekoracyjnym. Od skórki, aż po pestki jest pełna zdrowych substancji odżywczych.

Miąższ, pestki i olej z pestek dyni zawierają:

  • witaminy A i C,

  • minerały takie jak wapń, żelazo, magnez i miedź,

  • błonnik wspierający trawienie,

  • beta-karoteny chroniące komórki.

Dynia wzmacnia również odporność, wspiera regenerację komórek, funkcjonowanie systemu nerwowego oraz serca. Jednocześnie owoce dyni chronią komórki przed atakami agresywnych wolnych rodników i dzięki wysokiej zawartości wapnia działają odwadniająco i moczopędnie. Dodatkowo dynia dba o naszą linię, ponieważ 100 g miąższu to jedynie 26 kalorii. Jak wykorzystać wszystkie zalety dyni? Przepis jest prosty.

Składniki:

  • 1 niewielka dynia Hokkaido

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżka mleka kokosowego

  • 1 ząbek czosnku, 1 cebula

  • mielony imbir, sól, pieprz

Przetnij dynię na pół, oczyść środek i nie obierając ze skórki potnij na mniejsze kawałki. Uduś dynię w bulionie warzywnym, dodając cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek oraz odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj mleka kokosowego i gotuj przez 20 minut. Zmiksuj zupę blenderem na krem i dopraw do smaku.

Słowa kluczowe:
dynia

Więcej Artykułów