Wraz z wiekiem siła fizyczna spada. Człowiek staje się mniej aktywny i samodzielny. Końcowa faza tego procesu nazywana jest uwiądem starczym. Istnieje jednak wiele możliwości, dzięki którym można pozostać rześkim i samodzielnym aż do późnej starości. Jedna z nich to regularny ruch, druga to zdrowe odżywianie.
W marcu 2016 badacze z Uniwersytetu w Madrycie zbadali dla czasopisma Journal of Gerontology, które substancje odżywcze są najważniejsze. Najpierw poprosili 1 822 probantów w wieku powyżej 60 lat o wypełnienie ankiet dotyczących nawyków żywieniowych i stanu zdrowia. Po 4 latach badanie zostało powtórzone. 132 uczestników wykazywało pierwsze oznaki uwiądu starczego (m.in. słabsze mięśnie, powolne ruchy czy niezamierzona utrata wagi). Analiza dietetyczna wykazała, że dla zatrzymania procesów degeneracyjnych najistotniejsze były 2 substancje odżywcze: białka i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dobre zaopatrzenie w każdą z tych substancji obniżyło ryzyko uwiądu starczego co najmniej o 50%.
Co możesz zrobić? W podeszłym wieku pamiętaj o dostarczaniu dużej ilości białka wraz z pokarmem. Obok mięsa i ryb będą to rośliny strączkowe, produkty mleczne i jajka. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte są w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym, a także awokado, orzechach i nasionach.