Do najsmaczniejszych dań na bazie dyni należy oczywiście zupa dyniowa. Jest zdrowa, doskonale syci i dostarcza wiele substancji odżywczych, na przykład beta-karoten, witaminę A, magnez, wapń i potas, czyli wszystkie substancje bardzo ważne również przy artrozie. Beta-karoten jest na przykład ważnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki chrzęstne przed atakiem wolnych rodników.
Przepis na 2 porcje
- około 350 g miąższu, np. z dyni hokkaido
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 kawałek imbiru (około 5 cm)
- 1/2 łyżeczki bulionu warzywnego instant lub 600 ml ugotowanego bulionu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- mielone curry
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- pieprz
Dynię umyć, przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć z niej pestki i włókna. Miąższ wraz ze skórką pokroić w kostkę. Ząbki czosnku i cebule pokroić w kostkę – czosnek w drobną, a cebulę w grubą. Imbir obrać i drobno pokroić. Bulion instant rozpuścić w 600 ml wrzątku.
W dużym garnku podsmażyć na gorącym oleju cebulę. Dodać czosnek i imbir. Doprawić curry, krótko zamieszać. Dodać dynię i – ciągle mieszając – podsmażyć. Zalać bulionem i całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut, aż dynia całkowicie się rozpadnie. Od czasu do czasu zamieszać. Dolać śmietanę i 100 ml wody. Wszystko razem dokładnie zmiksować i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem zupę doprawić świeżym pieprzem prosto z młynka.
dynia, zwyrodnienia