Pan Tomasz pyta: Ciągle mówi się, że wapń jest bardzo ważny dla kości. Czy może mi Pan przedstawić przykładowo, jak mam pokryć moje codzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek? Jakieś zalecenia dotyczące przygotowywania posiłków?
Thomas Wessinghage: Poniżej przykłady, jak pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń:
- kubek jogurtu + 1 szklanka mleka (250 ml) + 1 plasterek sera Emmentaler + 200 g brokułów
- 1 litr wody mineralnej o bardzo wysokiej zawartości wapnia (około 350 mg wapnia w 1 litrze) + 1 plasterek sera Emmentaler + 300 g sałatki z fenkułu + 1 kubek jogurtu + 25 g migdałów
- 1 litr wody mineralnej (o zawartości minimum 150 mg wapnia w 1 litrze) + 1 latte macchiato (z 200 ml mleka) + 1 kubek jogurtu + 1 plasterek sera twardego (30 g sera górskiego lub Emmentalera) + 200 g brokułów + 150 g marchwi + 25 g orzechów laskowych.
Zalecam także uważać na utratę wapnia. Spożycie znacznych ilości soli kuchennej, cukru i białka (= spożycie znacznych ilości mięsa) wzmaga wydalanie wapnia wraz z moczem.
Unikaj zatem bogatych w sól produktów spożywczych, takich jak peklowane produkty mięsne, słone przekąski czy gotowe produkty spożywcze. Uwaga: również alkohol, kofeina i napoje bezalkoholowe (cola, słodzone napoje) powodują wzmożone wydalanie wapnia. Tutaj jeszcze jedna ważna porada dla Ciebie: unikaj tak zwanych złodziei wapnia! To substancje hamujące wchłanianie wapnia z jelit. A są to:
1. Kwas szczawiowy, który wiąże w jelitach część przyjmowanego wraz z pożywieniem wapnia. W związku z tym wapń nie może być dalej wykorzystywany przez organizm. Jedz zatem rzadko produkty bogate w ten kwas – szpinak, botwinę, kakao i rabarbar.
2. Fosforany nie tylko zmniejszają wchłanianie wapnia w jelitach, ale również wzmagają jego uwalnianie z kości. Unikaj zatem produktów spożywczych bogatych w te związki chemiczne, czyli wędlin i wyrobów mięsnych, sera topionego, gotowych produktów spożywczych oraz coli i podobnych jej napojów.